PROFESORICA I MAMA

subota, 10.03.2007.

edgar alan poe

Edgar Allan Poe:

Crni mačak
Ponešto o piscu:
Edgar Allan Poe je rođen 1809. godine u Bostonu. Pohađao je Universiy of Virginia i West Point, ali ih nije dovršio. Zbog svojih Ubojica u Rue Morgue, smatra se ocem moderne detektivske priče. Njegova druga velika djela su: Zvona, Annabel Lee, Arhur Gordon Pym, Priče, groteske i arabeske, te Gavran i druge pjesme. Poe je umro 1849. godine od posljedica alkoholizma.
Ukratko o likovima…ili možda o liku…koji nije imenovan.
On je čovjek pomajo nestalne psihe, vjerojatno utjecaj alkoholizma, čovjek koji je naglo postao siromašan i razdražljiv. Ne mogu reći da ga krivim, niti da ga opravdavam.
Kratak sadržaj:
Priča se o čovjeku, koji je od rane mladosti privržen životinjama, te ih je uvijek držao u kući, mazio… Kasnije se oženio sličnom takvom osobom. Držali su mnogo ljubimaca, među kojim i crnog mačka Plutona. Jednog dana, ne mogavši više gledati životinju, objesi je na drvo. Čovjek dovodi kući crnog mačka iz neke krčme. Tako žive neko vrijeme, a onda čovjek zapazi mrlju na mačkovim prsima, koja ima oblik vješala. Tako redom, čovjek digne sjekiru na mačka, žena ga zaustavi, on digne sjekiru na ženu, ubije ju i zazida ju u podrumu. Nakon toga mačak nestaje, i on konačno mirno spava. Dolazi policija i ne otkriva nikakvog traga, ali čovjek lupi o zid, koji je nedavno sagradio, a iznutra se javi cviljenje. Policajci sruše zid, te nađu ženu i mačka.
Mjesto radnje:Radnja se odvija negdje u Americi.
Vrijeme radnje: Radnja se odvija u 19. stoljeću.
*******************************************
Edgar Allan Poe
Crni mačak




Ponešto o piscu:
Edgar Allan Poe je rođen 1809. godine u Bostonu. Posvajaju ga g. i gosp. Allan iz Richmonda. Pohađao je Universiy of Virginia, i, West Point, ali ih nije dovršio. Nakon što je između 1827. i 1831. godine objavio tri sveska pjesama, Poe se bavio kritikom, uredništvom, i pisanjem kratkih priča za magazine. Jedna od njih je bila i Maska crvene smrti. Zbog svojih Ubojica u Rue Morgue, smatra se ocem modernog detektivske priče. Njegova druga velika djela su: Zvona, Annabel Lee, Arhur Gordon Pim, Priče groteske i arabeske, te Gavran i druge pjesme.
Poe je bio inteligentan i duhovit kritičar,

Ukratko o likovima…
ili možda o liku…
koji nije imenovan.
On je čovjek pomajo nestalne psihe, vjerojatno utjecaj alkoholizma, čovjek koji je naglo postao siromašan i razdražljiv. On se malo po malo utapa u svojem vlastitom sve nebuloznijem shvaćanju i razmišljanju. Ne mogu reći da ga krivim, niti da ga opravdavam.
Kratak sadržaj:
Priča se o čovjeku, koji je od rane mladosti privržen životinjama, te ih je uvijek držao u kući, mazio…
Kasnije se oženio sličnim takvom osobom. Držli su mnogo ljubimaca, među kojim i crnog mačka Plutona. Čovjek se jedne noći vrati pijan i iskopa mačku oko. Jednog dana, ne mogavši više gledati životinju, objesi je na drvo. Te noći bukne mu vatra u kući i jedva se sa ženom spasi, a na zidu iznad njegovog kreveta,m na zgarištu pojavi se slika velikog mačka. Presele se u trušnu staru zgradu, radi besparice, a, čovjek dovodi kući crnog mačka iz neke krčme. Tako žive neko vrijeme, a onda čovjek zapazi mrlju na mačkovim prsima, koja ima oblik vješala. Tako redom, čovjek digne sjekiru na mačka, žena ga zaustavi, on digne sjekiru na ženu, ubije ju i zazida ju u podrumu. Nakon toga mačak nestaje, i on konačno mirno spava. Dolazi policija i ne otkriva nikakvog traga, ali čovjek lupi o zid, koji je nedavno sagradio, a iznutra se javi cviljenje. Poolicajci sruše zid, te nađu ženu i mačka.

Mjesto radnje:
Radnja se odvija negdje u Americi.

Vrijeme radnje: Radnja se odvija u 19. stoljeću.
*************************************************
Poeova djela

Poe je napisao oko sedamdesetak priča, koje djeli na arabeske i groteske (William Wilson, Crni mačak, Pad kuće Usher, U škripcu…), kriminalistička djela Umorstvo u Rue Morgue i Zagonetni slučaj Marie Roget; pjesme ( Gavran, Annabel Lee, Za Annie, Heleni, Eldorado, San u snu…), koje se nalaze u zbirkama Tamerlan i Pjesme, te eseje Filozofija kompozicije i Pjesničko načelo.
U prvoj zbirci pjesama Tamerlan (1827.) uglavnom posvećuje izgubljenim ljubavima. 1831. objavljuje još jednu zbirku pjesama nazvanu Pjesme, a prvu nagradu dobiva od jednog časopisa za priču Rukopis pronađen u boci.
U Williamu Wilsonu progovara o temi dvojništva (podvojenoj ličnosti), koju kasnije preuzimaju neki veliki svjetski pisci kao Stevenson i Dostojevski.
Poe je bio obdaren natprosječnom sposobnošću analize i logičnog zaključivanja. Tom je sposobnošću utemeljio kriminalistički žanr. U Umorstvu u Rue Margue opisuje kako dvojica prijatelja u Parizu, Dupin i Legrand, rješavaju dva zamršena kriminalna slučaja služeći se proučavanjem pojedinosti sa mjesta zločina ili čitajući novine. Na temelju tih podataka, metodom dedukcije, dolaze do zaključka koji ih dovodi na trag zločincima. Duplin je postao uzor mnogim kasnijim piscima krimića kao na primjer Conanu Doyleu u stvaranju lika Sherloka Holmesa.
Ipak je Poe najsnažniji efekt postizao pišući o smrti i zločincima. U Crnom mačku, na primjer, opisuje ljudsku sklonost bezrazložnom nanošenju zla, a u Ligeji govori o temi života poslije života.
No uz svu tu mračnu stranu Poe piše i djela puna ironije i humora, kao što je fantazmagorična priča U škripcu.
U svom eseju Filozofija kompozicije analizira kako je nastala pjesma Gavran. To se suprostavlja romantičkoj pretpostavci da pisac stvara pjesmu na temelju nadahnuća. Umjesto toga, Poe govori o odabiru motiva i dugotrajnom stvaranju pjesme.
Poe se koristi stilom, kojeg je sam nazvao barokan, što znači kao prvo kićen i pretrpan ukrasima, neobičnim riječima i izričajima.
U Poeovim pjesmama, kao i pričama, prevladavaju motivi straha i užasa, napuštenosti i osamljenosti, izgubljene ljubavi i propalih iluzija.










3. Romantizam

Potječe od francuske rječi romantisme. Europski književni umjetnički pokret, i stilska epoha, koja se javlja krajem 18. i početkom 19. stoljeća. Tada nastaje roman, pripovijedno djelo u kojem se događa nešto nestvarno ili su krajolici opisani melankoničnim tonom.
Javlja se u vrijeme Francuske revolucije (1789.), koje potvrđuje nezadovoljstvo prosvjetiteljstvom i otpor prema racionalizmu.
Naglašava se osjećajnost i doživljaji čovjekova unutarnjeg svijeta, individualizam te poistovijećivanje pisca i glavnog junaka u djelu. Romantičari se vračaju prirodi i zanimaju za egzotične zemlje. Prepuštaju se mašti koja ih dovodi do tajanstvenih i natprirodnih pojava. Tada se posebno cijeni bajka, a njen je najistaknuti pisac Hans Christian Andersen (Bajke isprčane djeci, Nove bajke i priče, Slikovnice bez slika.).
Stvara se romantični pesimizam, poznat pod nazivom “svjetska bol”. Mladići vrše samoubojstva zbog ljubavi; izražavaju potrebu za pronalaska samog sebe, bez čega je život besmislen.
Javlja se zanimanje za povijest, narodne jezike i za narodno stvaralaštvo.
Romantizam se najprije javlja u Njemačkoj od kud se širi po ostalim Europskim zemljama. Glavni su predstavnici u njemačkoj književnosti: Novalis, Johan Wolfgang Goethe i Fridrich Schiler; u engleskoj književnosti: William Wordsworth, S. T. Coleridge, George Gordon Byron, Walter Scott i John Keats; u francuskoj književnosti: Alphonse de Lamartine, Victor Hugo i FranÇois-René de Chateaubriand; u ruskoj književnosti: Aleksandar Sergejevič Puškin i Mihail Jurjevič Ljermontov; u hrvatskoj: Stanko Vraz, Petar Preradović i Ivan Mažuranić; i američki predstavnik Edgar Allan Poe.



4. Sadržaj

UVOD - PLUTON

U samom uvodu Poe priprema čitača na strašan događaj, koji mnogi neće povjerovati, jer mu u pripovijedanju ne mogu svjedočiti ni vlastita osjetila. Već samim uvodom on uspjeva pobuditi u čitača znatiželju koja neće prestati ni u jednom trenutku djela.
Pišući u prvom licu, Poe ističe junakovu ljubav prema životinjama, koje su mu davale ljubav i vjernost koje su mu nedostajale od čovjeka. Žena mu je pribavljala najzanimljivije vrste životinja. U svojoj su kući držali ptice, zlatne ribice, psa, kuniće, majmuna i mačka Plutona, kojeg je najviše volio.
Samim iznošenjem detalja da su u stara vremena crne mačke smatrali prerušenim vješticama, čitatelj može naslutiti da se taj strašni događaj o kojem se govorilo u uvodu, odnosi na mačka.

ZAPLET - VJEŠANJE MAČKA

Prijateljstvo između glavnog lika i mačka trajalo je nekoliko godina, iako se junak mjenjao na loše. Počeo je prekomjerno piti i postupati grubo prema životinjama i ženi. Unatoč svemu poštovanje prema Plutonu, spriječavalo mu je da ga zlostavlja.
No kad se jedne noći vratio sasvim pijan kući pričinilo mu se da ga mačak izbjegava. Nakon što ga je ščepao, Pluton mu je zubima zadao malu ranu, ali dovoljnu da u njemu izazove demonsko bjesnilo. Izvadio je nož i hotimično iskopao mačku oko.
Iako se nakon toga osjećao krivim i užasnutim, nije se mogao obuzdati zlom duhu nastranosti, koji ga je tjerao da uništi samog sebe. Tako je jednog jutra, sasvim hladnokrvno, stavio mačku omču oko vrata i objesio ga o granu drveta u dvorištu. Učinio je to, sa suzom u oku, jer je znao da ga mačak voli.
Te ga je noći iz sna probudio povik “Vatra!”. On, njegova supruga i sluga uspjeli su izbjeći, ali je kuća sasvim izgorila.
Pisac iracionalnom razmišljanju pokušava naći povezanost između zadnjeg događaja i vješanja mačke, no u tome ga spriječava racionalno shvačanje događaja. No tada otkriva, na njegovo zaprepaštenje, lik mačka na jedinom sačuvanom zidu kuće.
Zakljućuje da je neko iz gomile radoznalih ljudi, koja je na znak uzbune ispunila vrt, vjerojatno odsjekao životinju od stabla i ubacio je kroz otvoreni prozor u kuću. Rušenjem kuće, mačka se našla u gomilu svježe žbuke, te je vapno djelovanjem plamena i amonijaka iz leša, stvorilo portret.

VRHUNAC - UBOJSTVO ŽENE

Glavni junak je mjesecima nakon tog događaja imao priviđenja mačka i tugovao zbog gubitka životinje, sve dok nije odlučio pronaći novu. Novi je mačak bio crn i velik kao i Pluton, ali se od njega razlikovao po bijeloj mrlji na prsima.
No umjesto da mu bude drago on je osjećao nesklonost prema njemu, iako nije znao zašto. Iz dana u dan odnos prema mačku ispunjao se odvratnošću i jezom, koja je prelazila u mržnju.
Kad je ustanovio da je i taj mačak lišen jednog oka i da ona mrlja na prsima ima oblik vješala, više se nije mogao suzdržati, počeo je iskazivati bjs na ženu i polagano ludjeti. Pod takvim pritiskom jednog dana dok je radio u podrumu, izazvao ga je mačak skoćivši i zamalo ga oborivši. Podigo je sjekiru i bez razmišljanja usmjerio na mačka. Njegova je žena zaustavljanjem sjekire izazvavši u njemu nešto demonsko. Maknuo joj je ruku i zabio joj sjekiru u mozak. Ona je bez glasa pala mrtva.



RASPLET - SKRIVANJE UMORSTVA

Nakon što je učinio to strašno djelo, prihvatio se zadatka da sakrije truplo. Svašta mu se vrtjelo u glavi. Najprije je želio sasjeći truplo na sitne djelove i uništiti ih vatrom, kasnije pokopati ga u podrumu, razmišljao je da ga baci u zdenac u dvorištu ili da ga spremi kao robu i pozove nosača. Na kraju je odlučio tijelo zazidati u zidine podruma, na mjestu gdje je bila ispupčenje uzrokovano lažnim dimnjakom.

KRAJ - POLICIJSKO PRETRAŽIVANJE

Nakon što su prošla dva dana, a mačka nije nigdje bilo, počeo se ponovno osjećati slobodnim čovjekom, kakav je bio prije no što je objesio Plutona. Grijeh strašnog čina tek ga je malo uznemiravao.
Došlo je do pretrage i ispitivanja, i sve bi ostalo neotkriveno, da nije morao nešto izjaviti i sam se otkriti:
“…Ovi zidovi - zar odlazite, gospodo? - ovi su zidovi vrlo masivno građeni. Tu sam, iz puke bjesomučnosti razmetanja, snažno pokucao bambusovim štapom koji sam držao u ruci, točno po onom dijelu redova cigle iza kojih je stajao leš moje rođene supruge.” (str. 64)
Policajci su srušili zid, iz kojeg je izvirio ženin leš i mačak na njegovoj glavi.
5. Lica

Poeovi su junaci u svim djelovima vrlo bogati ne samo vanjskim, nego i unutrašnjim, psihičkim osobinama:

GLAVNI LIK

Prepričava što mu se desilo u prvom licu.
Popustljive, čovječne čudi i nježna srca. Voli životinje: “ Posebno sam volio životinje, i moji su mi roditelji ugađali nabavom najraznolikijih mezimca. S njima sam provodio gotovo sve vrijeme, i nikad nisam bio sretniji no kad bih ih hranio i milovao.” (str. 52)
Pokvario se zbog neumjernosti u piću, čijim bi posljedicama nastradale životinje i žena.
Izravno govori o svojim osjećajima i stanjima duše, iako ponekad izgledaju pregrubi: “ Prošao je drugi i treći dan, a moga mučitelja još uvijek ne bijaše. Iznova sam stao disati kao slobodan čovjek. Monstrum je u užasnom strahu pobjegao iz ovih prostora zauvijek! Nikada mi se više neće pojaviti pred očima! Moja sreća bijaše neizmjerna! Grijeh mog crnog čina tek me malo uznemiravao.” (str. 63)

PLUTON

Veliki i mudar crni mačak. Slijedio je gospodara svugdje po kući, a ovaj se sam brinuo o njemu i hranio ga: “ Pluton - to bijaše ime mačka - bio mi je najmiliji mezimac i drug u igri. Sam sam ga hranio, i on me slijedio kamo god sam se kretao po kući. Tek sam ga s mukom mogao spriječiti da me prati i po ulicama.” (str. 53)

NOVI MAČAK

Potpuno jednak Plutonu osim što je imao neku neodređenu, bijelu mrlju na prsima. Kasnije je primjetio da je, i ovaj mačak poput Plutona, lišen jednog oka, a ona je mrlja dobila svoj oblik: “ Bio je to sad prikaz jednog predmeta koji mogu imenovati samo s jezom - i zbog toga sam iznad svega mrzio toga monstruma, i strahovao, i bio bih ga se oslobodio da sam imao hrabrosti - bila je to sad, kažem, slika jedne jezive - jedne grozovite stvari - slika VJEŠALA! - oh, tog sumornog i strašnog oruđa užasa i zločina - oruđa samrtne muke i smrti!” (str. 60)


8. Zaključak

Poe je u svojim djelima nastojao zaprepastiti. A to mu je vrlo dobro uspjevalo, jer je znao upotrijebiti gotičku struju, kojom se služio, i raspolagati maštom, koja mu nije nedostajala. Stvarao je mračne, mistične scene i naglim detaljima držao čitatelja u neprekidnoj radoznalosti. Ne pušta čitatelja, ni da dođe do daha, a već se pojavljuju novi zapleti i stravični prizori:
“Natjeran tim mješanjem u bjesnilo više no demonsko, izvukao sam ruku iz njena stiska i zabio joj sjekiru u mozak. Pala je mrtva na mjestu, bez glaska.” (str. 61)
Gotičkom se strujom koristio jer je smatrao da ona zadovoljava ukus njegovih čitatelja, ali i zato što je odgovarala njegovu temperamentu. Svu stravu o kojoj je pisao, crpio je iz duše.

*******************************************************
FABULA:

Postajuci sve vise rob alkohola, junak ove pripovjesti propada i fizicki i psihicki. U stanjima pijanstva, on zlostavlja i svoju zenu i svog mezimca, crnog macka, kojeg jednog dana, razdrazen grizodusjem hladnokrvno i okrutno objesi.

Od tada se njegove nevolje gomilaju. Izgorila mu je kuca, a uza sve to jos ga podjaruje prisutnost nekoga jednookog crnog macka posve slicnoga njegovom ljubimcu koji ga neprestano prati kao ziva uspomena na pocinjeno zlodjelo.

Djelo Crni macak sastavljeno je od niza kratkih prica za koje je sam Poe rekao da njegove price prikazuju “ smjesno dovedeno do grotesnog, stravu natopljenu u uzas; duhovitost pretjeranu do burleske i posebnost preobrazenu neobicnost i mistiku ”.


3. TEZA

STIL PISCA:

Mnoge teme i gotovo sav dekor Poeovih prica proizlaze iz konvencija koje su postajale u romanticnoj knjizevnosti njegova vremena, narocito u njenoj “ gotickoj “ struji. Goticka se knjizevnost koristila interesom romanticara za srednji vijek, folklorom i egzotickim ugodajima: otuda motivi rusevina, starih kula i dvoraca, podzemnih hodnika i tamnica, kostura, sablasti i grobova, demona i vampira. Strah i jeza, uzas i smrt i ludilo prevladavaju u svim kratkim pricama.

Poeve su teme uglavnom potekle iz njegova osobna iskustva, iz njegovog nebicno nesretnog zivota i njegove bolecive prirode. Zato je Poe jednom prilikom rekao: “ Ako se moja djela i temelje na strave, tvrdim da strava potjece iz moje duse, da sam tu stravu crpio iz njenih zakonitih izvora i uvijek je vodio samo do njena zakonita ishoda “.


*******************************************************

Crni mačak je meni nešto novo , to je po meni jedno jako vrijedno djelo . Poe u tom djelu prikazuje ubojicu kao vrlo mirnog čovjeka koji nakon ubojstva ostaje jako miran i zadovoljan samim sobom što je tako dobro sakrio leš svoje žene, on mirno spava i uživa što se napokon riješio mrske životinje. Isto tako prikazuje ubojicu kao osbu koja raspoznaje dobro od zla, čak govori o grižnji savjesti . U ovom djelu tema nije pitanje morala niti problem zločina niti pitanje luđaka , tu je nešto sasvim novo tu je pitanje čovjekovih nagon iako čovjek raspoznaje dobro od zla on ipak radi stvari koje su zabranjene. Na kraju djela ipak ubojicu stiže kazna. Tu se vidi da Poe nije bio lud kao što su neki tvrdili . Ako ipak razmotrim djelo vidimo da Poeov ubojica nema slobode, tj. on je bespomoćna žrtva svojih mana . On kao da nema snage da voli i on mora ubiti svoje bližnje jer ga previše vole , kao da se boji kad mu se netko približi i kad ga netko toliko zavoli da ga ne pušta namiru .
Kako Poe prikazuje svog ubojicu kao osobu mirne savijesti :
“Nije se pojavila tjekom noći – i tako sam barem jednu noć , od njena uvođenja u kuću , čvrsto i mirno spavao ;da , spavao, čak i s teretom umorstva na duši.” (srt. 23.)

“---------------------------- ; ali bijaše to u najboljem slučaju tek slabašno i neodređeno čuvstvo , i duša mi pri tom nije bila ganuta . Ponovno se odah neumjerenosti , te ubrzo utopih u vinu svekoliko sjećanje na taj čin.” (str. 19)




Poe prikazuje ubojicu kao zadovoljnu osobu koja je dobro sakrila svoje zlodjelo :
“Za svrhu poput ove podrum je bio vrlo prikladan .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uvijerio sam se da na tom mjstu mogu lako razmaknuti cigle , umetnuti leš, i sve ponovno zazidati kao ranije , tako da ni jedno oko ne bi moglo otkriti ništa sumljivo.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Kad sam završio, uvjerio sam se da je sve kako valja .Na zidu se ni po čemu nije moglo primjetiti da ga je netko dirao . Smeće je sa poda bilo uklinjeno s najtemeljitijom pažnjom . Pobjedonosno sam se osvrnuo i rekao sam sebi :”Dakle , ovdje u najmanju ruku , mo trud nje bio uzaludan.” (str. 23)

Poe prikazuje svog ubojicu kao osobu koja raspoznaje dobr od zla, koji je svijestan onoga što radi :
“Demonsko bjesnilo obuze me istog časa . Više sam sebe nisam poznavao .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Bijaše to ona nedokučiva čežnja duše da samu sebe izjeda – da vrši nasilje nad vlastitom prirodom – da čini samo radi zla sama – koji me tjeraše da nastavim svoje ponašanje i da napoon okončam zlo koje nanesoh nedužnoj životinji.” (str. 19)


Kako čovjekov nagon djeluje na naše odluke i na nas same:
“A ipak kao što sam siguran da moja duša živi, tako vjerujem da je nastranost jedan od najiskonskijih poriva ljudskog srca- jedan od onih nedjeljivih poriva činilaca, ili čuvstva , koji usmjeruju značaj čovjeka . Tko se još nije stotinu puta zatekao kako čini nešto opako ili budalasto , ni iz kojeg drugog razloga nego zato što znada ne bi smio ?Ne osjećamo li trajnu sklonost , usprkos razlozima zdravog razuma , da kršimo ono što je zakon , naprosto zato što poimamo da on to jest?”(str. 19)

Poe prikazuje svog ubojicu kao osobu koja ubija jer ga netko previše voli :
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------objesih ga dok su mi suze curkom curile iz očiju ,i s najgorčim kajanjem u srcu – objesih ga zato što sam znao da me ljubi ,i zato što sam znao da se nije ničim o mene ogriješio – objesih ga zato što sam znao da time činih grijeh – smrtni grijeh , koji će toliko ugroziti besmrtnu mi dušu da će se naći –ako je to uopćemoguće – van dosega beskrajnog milosrđa Najmilosnijeg i Najstrašnijeg Boga.” (str. 19)

Sadržaj :
Djelo počinj kako Poe opisuje život svog junaka koji voli životinje .On se rano oženio imao je punu kuću kućnih ljubimaca, ali najdraži mu je bio jedan crni mačak po imenu Pluton. Njihovo je prijateljstvo trajalo nekoliko godina dok nije počeo piti kad je počeo mjenjati raspoloženje . U to vrijeme sve je životinj mučio osim Plutona, sve do jedne večeri kad sevratio pijan kući i kad je ne prepoznavajući samog sede mačku iskopao oko . Zbog toga je bio dosta potresen ali nije stao dok jednog jutra kad je vrlo hladno mačku stavio omču oko vrata i zavjesio ga u vrt na granu od stabla .Noć nakon zločina zapalila mu se kuća i kada je drugi dan došao da vidi kuću na zidu od njegove sobe, koji je jedini ostao bio je otisnut veliki crni mačak, on je mislio da je to kazna za svoje zlodjelo .Nakon tog događaja sve je više vremena provodio u krčmama sve dok jedne večeri nije ugledao na vrhu jedne bačve crnog mačka . Odmah je odlučio da će ga uzeti , njegova je žena bila jako zadovoljna . Mačak je bio isti Pluton, nije imao jednog oka kao i on, samo ovaj je imao bjelih dlaka na prsima . Neko vrijema se je slagao s tim novim mačkom, ali odjednom mu se taj mačak počeo gaditi i počeo ga je mrziti a ona bijela fleka na prsima počela je dobivati oblik jedne stvati koje on nije mogao podnijeti ,bio je to oblik viješala . Puno puta mu se mačak zaplitao između nogu ali ga nikad nije udario , sve do jednog dana kad je odlazio u podrum i skoro se spotaknuo na mačku .Utom trenutku je uhvatio sjekiru i htio ubiti mačku, ali je došla njegova žena i htijela ga je zaustaviti i on je sjekiru zabio njoj u glavu.Sad je ostalo samo jedno pitanje kamo sakriti leš , doazile su mu mnoge ideje na pamet .U jednom trenutku njemu je palo na pamet da može sakriti leš u zid u podrum i da nitko neće primjetiti. I tako je on iskopao rupu u zidu i stavio tamo leš svoje žene . Kad je došla policija on je bio miran jer je znao da ga neće moći otkriti i bilo je tako, sve do jednog dana kad je policija opet došala i kad su pregledali podrum on je u želj da dokaže kako on nije kriv pokucao bambusovim štapom baš po mijestu gdije je bio leš njegove žene i iz zida se javi neka vika,nekakvi glasovi . Kad su policajci bacili zid dole u zidu su našli leš njegove žene i crnog mačka bez jednog oka.
Moje mišljenje o djelu :
Meni se ovo djelo jako sviđa kao i njegove pjesme Annabel Lee, Gavran . Poe piše djela kako i živi .Usvakom njegovom djelu ima događaja iz njegova života, stvari koje su mu se događale to se vidi i u njegovim pjesmama . Tako u Annabel Lee on pjeva o mladoj djevojci koja je prerano umrijela i u nojioj se vidi njegova patnja za njom to je pjesma zapravo o njegovoj maldoj supruzi samo je pod drugim nazivom . Mene je djelo “Crni mačak “navelo na razmišljanj i to dio gdje govori kako nas zanimaju stvari koje su zabranjene, i kako mi činimo stvari koje nas bole iz glupih razloga kao npr. svađamo se s osobama koje su nam drage iako nas to boli . Isto tako ako nam nije nešto u redu prvi će nastradati oni koji su nam blizu, a kasnije će nam biti žao . Iz ovog djela izdvojila sam nekoliko misli i odgovora koje je Poe odgovorio na neka pitanja:
“Sam je Poe rekao da njegove priče prikazuju smiješno dovedeno do grotesknog ; stravu pretopljenu u užas ;duhovitost prertjeranu do burleske i posebnost preobraženu u neobičnost i mistiku .” (str. 8)
“Opravdavajući germansku stravu svojih priča ,Poe je rekao :Ako se mnoga moja djela i temelje na dojmu strave , tvrdim da ta strava ne potječe iz Njemačke ,nego iz duše – da sam tu stravu crpio iz njezinih zakonitih izvora i uvijek je vodio samo do njena zakoita ishoda “ (str. 9)
Analizirajući pokvarenost ljudske prirode, Poe je naglasio da je svijest o tome da je neki postupak nevaljao pogrešan često ona nepobijediva, ona jedina snaga koja nas tjera da ga provedemo . To nesavladivo nagnuće da činimo zlo zbog zla samoga ne možemo proniknuti niti rasčlaniti na prvobitne uzroke, jer je to radikalan , primitivan i elementaran nagon .” (str. 10)
Po meni Poe upotrbljava temu smrti jer smatra da jedino poslije smrti čovjek se oslobodi svih patnji koj se dešavaju rjekom života , čovijek se bori cijeli život a nakon smrti dolazi smirenje. Ja mislim da je kod Poea važnost smrti jako velika jer je on izgubio tri voljene žene , majku, maćehu i mladu ženu Virginiju. Zato je kod njega u većini pjesama glavna smrt žene kao u : Gavran, Anabel Lee, Smrt majke i u Crnom mačku
Romantizam:
Romantizam se javlja krajem 18. i početkom 19. st. Naziv je načinjen prema riječi roman kojom su imenovana pripovijedana djela, u kojim se događa nešto nestvarno ili su krajolici opisani mladenačkim tonom. Glavna su obilježja odbacivnje racionalizma tj. shvaćanja da je razum glavno sredstvo spoznaje života i svijeta, ističu se osjećaj koji su prije bili zabranjivani , naročito se poštuje priroda, stvaranje romantičkog pesimisimizma pod nazivom “svjetska bol” u to je vrijeme bilo u “modi “ ubiti se zbog ljubavi. Romantičari su u sve svoje vrste unosili osjejećajost i doživljaje čovjekova unutarnjeg svijeta. Liričnost se se ostvaruje istovjećivanjem pisca i glavnog junaka ,tako ako poznajemo biografiju pisca lako ćemo uočiti da sadržaj negovih djela , dogodovštine njegovih junaka svjedoče o životu pisca.


****************************************************
EDGAR ALAN POE (1809. - 1849.)

Američki pripovjedač i lirik, rođen u Bostonu, rano je ostao bez roditelja, odrastao u kući bogata trgovca, školuje se u Engleskoj. 20 godina radi kao kritičar, urednik, novinar. Bio je sklon neurednom životu, boležljiv. Oženio se trinaestogodišnjom sestričnom Virginiom, nakon njezine smrti i on umire, gotovo na ulici. Opsjednut problemom smrti (Gavran). Prethodnik je larpurlartizma (umjetnost radi umjetnosti) i simbolizma (slikovitost, dočaravanje raspoloženja, osjećaji). Njegove priče nastale su pod utjecajem engleskog „romana jeze“, redovito opisuju mistične teme, te jezovita djela i zločine. Pisao je pjesme mistično-romantičnog ugođaja i bizarnih motiva. 1840 objavljuje zbirku novela „Groteskne priče i arabeske“. 1845 – zbirka pripovijesti. Njegovu vrijednost prvi je otkrio Charles Baudleaire

Gavran
- antologijska pjesma, njegovo najvrjednije djelo, mistično okultna-poema
- kompozicija: 18 sekstina
- E. A. Poe mnogo truda ulaže u formu i stih svoji pjesničkih radova
- pjesma govori o smrti
- „Nikad više“ – riječi koje ptica govori pjesniku (refren, zov, ritam, budućnost)
- na svako pitanje odgovara tim riječima
- pjesma započinje opisom mistične atmosfere i mističnog prostora
- opis noći, svog raspoloženja, na granici je sna i jave, sam je, noć je i pada kiša, netko dolazi, strah ga je, čežnja za Leonorom koja je mrtva
- osjećaj straha je sve veći, na vratima nema nikoga
- to bi mogao biti Leonorin duh, tješi se da je slučajan prolaznik, dolazi gavran i slijeće na kip Palade (božica mudrosti) i zauzima gospodarski stav
- pjesnika je strah, obraća se gavranu, ispituje ga zašto je došao, da li će sresti Leonoru, da li će je sresti u Edenu (zemaljski raj) da li je on vrag ili ptica
- odgovor je konstantan – „nikad više“, Lenora mu se ne će vratiti
- gavran mu je uništio svaku nadu da će je ponovno vidjeti
TEMA – dolazak ptice u piščevu sobu, smrt pisca, smrt voljene žene
- gavran je simbol smrti, zle kobi, mistike, straha, tame i dolazi iz podzemnog carstva smrti
- tehnika šoka
- smrt – duša iz sjene koja „ustati neće nikad više“
- ugođaj je mističan i tužan
- motivi: noć, samoća, strah, duhovi, sjene
- lirski elementi: dominacija osjećaja
- epski elementi: dugi tekst, epska opširnost, izvjesna radnja
- dramski elementi: dijaloška forma
- sklonost prema bizarnom
- poanta na kraju
- središnja uloga „dojma“, svjestan izbor jedne osjećajne atmosfere koja je važnija nego događaji, likovi i verifikacije
- jedno od najznačajnijih djela američke književnosti, bavi se njegovom najdražom temom, smrću lijepe žene

***********************************************
Pisac započinj pričom o svom životu. Jedina ljubav koju je gajio bila je prema svojoj ženi i životinjama. Pošto je volio životinje imao ih je punu kuću, a posebno od svih voli je crnog mačka po imenu Pluton. Kako je bio sklon raznim porocima, a osobito piću počeo je svoje neslaganje sa svijetom prenositi na životinje kažnjavajući ih. U početku je mačka ostavljao na miru, no nakon jedne od mnogobrojnih orgija iskopao mu je oko. Sljedeće jutro mu je bilo žao, no u jednu ruku bio je sretan jer je napravio nešto što je zabranjeno. Vrijeme je prolazilo, a mačak je svojim jednim okom pekao njegovu dušu te je zbog toga odlučio objesiti jadnog mačka za drvo. Nekoliko sati poslije zapalila mu se kuća, a na zidu izgorene kuće ukazala mu se prikaza crnog mačka. S vremenom je odlučio naći novu mačku. Pijući piće u nekoj gostioni ugledao je crno klupko na bačvi ruma koje ga je pratilo sve do kući. Kasnije je požalio svoju odluku jer je upravo taj mačak bio bez jednog oka i bijela crta na njegovom vratu bila je slika i prilika omče vješala. Ujedno je bio ogavno umiljat. Žarko se želio riješiti i ovog mačka pa tako jednog dana u podrumu kad zbog njega još malo nije pao uzeo je sjekiru i zamahnuo prema mačku. No u tom trenutku na putu se našla njegova žena koja je završila upravo onako kako je trebao završiti mačak, ubijena je. Pošto nije mogao leš iznijeti na ulicu i lako ga se riješiti, zakopao ga je u šuplji zid. Nakon nekoliko dana navratila je policija koja je pretražila cijelu kuću i nije našla baš ništa.

*************************************************
http://hr.wikipedia.org/wiki/Edgar_Allan_Poe
http://www.ezgeta.com/pjesnici.html
http://www.znanje.org/lektire/i22/08/02iv0823/edgar_alan_po.htm
http://www.hrt.hr/arhiv/ndd/01sijecanj/0119%20Poe.html
http://www.bhdani.com/default.asp?kat=txt&broj_id=363&tekst_rb=15
http://selio.bloger.hr/post/edgar-allan-poe/151627.aspx
http://www.poezijaonline.com/poezija.asp?slovo=P&pisac=216
http://www.znanje.org/lektire/i22/08/02iv0823/new_page_1.htm
http://reanimacija.com/gavran?PHPSESSID=3f2e3a0d861b0cb632fc8d3e6324f07c
http://forum.bihnet.ba/showthread.php?t=19106
http://www.geocities.com/vjeran_st1/poe/poe.htm
http://vijesti.hrt.hr/ShowArticles.aspx?ArticleId=20753
http://sh.wikipedia.org/wiki/Gavran_(poema)
http://www.klik.hr/naslovnica/hotcool/200301200002005.html



10.03.2007. u 19:36 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Veljača 2010 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (16)
Rujan 2008 (11)
Kolovoz 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (1)
Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (72)
Listopad 2007 (29)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (13)
Travanj 2007 (6)
Ožujak 2007 (57)
Veljača 2007 (12)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

HRVATSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST-PIŠE PROFESORICA I MAMA

www.Bigoo.ws


www.Bigoo.ws


www.Bigoo.ws


www.Bigoo.ws


www.Bigoo.ws


www.Bigoo.ws


www.Bigoo.ws


www.Bigoo.ws


www.Bigoo.ws


www.Bigoo.ws


www.Bigoo.ws


www.Bigoo.ws


www.Bigoo.ws


Glittery texts by bigoo.ws


OSTAVLJAJTE KOMENTARE, ŽELJE I POTREBE!

Photobucket - Video and Image Hosting">

MOJ HRVATSKI
zaplakao sam hrvatski
progovorio hrvatski
hrvatskim govorim
šapućem hrvatski
šutim hrvatski
sanjam hrvatski
i na javi sanjam hrvatski
volim na hrvatskom
volim hrvatski
pišem hrvatski
kad ne pišem ne pišem hrvatski
sve mi je na hrvatskom
hrvatski mi je sve
Pajo Kanižaj

free image hosting

free image hosting


Naučio sam... da ti je, bez obzira koliko ozbiljnosti život zahtijeva od tebe, uvijek potreban prijatelj s kojim se možeš glupirati.

Naučio sam... da je biti ljubazan važnije nego biti u pravu.

Naučio sam... da ljubav, a ne vrijeme, liječi sve rane.

Naučio sam... da svatko koga sretneš, zaslužuje da ga pozdraviš s osmjehom.

Naučio sam... da dobre prilike nikada nisu izgubljene; netko će se uvijek poslužiti onima koje ti propustiš.

Naučio sam... kada se naučiš živjeti u luci gorčine, sreća će se uvijek sidriti negdje drugdje.

Naučio sam... da treba dijeliti riječi koje su nježne i mekane, jer češ ih sutra možda morati pojesti.

Naučio sam... da je osmjeh jedan jeftin način da popraviš svoj izgled.

Naučio sam... da ne mogu odabrati kako se osjećam, ali da mogu odabrati što ću napraviti u vezi toga.

Naučio sam... da svi žele živjeti na planini, ali da se sva sreća i rast događaju dok se uspinješ.

Naučio sam... da je dobro davati savjet samo u dva slučaja: kada ga netko traži ili kada je pitanje života i smrti.

Naučio sam... kada planiraš osvetiti se nekome, time samo dozvoljavaš sebi da te ta osoba nastavi vrijeđati.

Naučio sam... što imam manje vremena, više stvari mogu napraviti.
Andy Rooney
image hosting for myspace

image hosting for myspace



Sve što treba znati o tome kako valja živjeti, što činiti i kakav biti, naučio sam u vrtiću. Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog uspona školovanja, nego se krila u pješčaniku dječjeg igrališta.
Evo što sam ondje naučio:
Sve podijeli s drugima.
Igraj pošteno.
Ne tuci ljude.
Svaku stvar vrati gdje si je našao.
Počisti za sobom.
Ne uzimaj što nije tvoje.
Kad nekog povrijediš, ispričaj se.
Peri ruke prije jela.
Pusti vodu u zahod.
Topli keksi i hladno mlijeko su zdravi.
Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi - svaki dan od svega pomalo.
Svakog poslijepodneva odspavaj.
Kad izađeš u svijet, budi oprezan u prometu, drži se za ruke i ne udaljavaj od svog prijatelja.
Ne zaboravi da čudo postoji. Robert Fulghum

Molitva djeteta da bude televizor

Molitva djeteta da bude televizor

Ti si tako dobar, Gospodine,
i štitiš svu djecu na zemlji;
za jednu te posebnu milost molim:
pretvori me u televizor
zato da bi se moji roditelji
brinuli za mene kao za njega,
kako bi s jednakim zanimanjem
gledali i mene kao i njega:
kao mama najdražu TV-priču
ili tata svoje dnevne vijesti.

Želio bih, Bože, da govorim
kao najavljivač programa:
kad on govori, cijela obitelj šuti,
svi ga žele čuti,
nitko ga ne prekida
i ne ušutkava.

Želio bih, Bože, na sebi
osjetiti onakvu brigu
kakvu moji roditelji pokazuju
kad televizor ne radi
jer hitno zovu majstora.

A ja bih želio biti televizorom
samo zato da postanem
najboljim prijateljem
svojim roditeljima
i njihovim glavnim junakom.

Molim te, Gospodine,
pretvori me u televizor
makar samo na jedan dan.